Analflikar

Vad är analflikar?

Analflikar är hudflikar av varierande antal och storlek som finns kring ändtarmsöppningen. Det är vanligt förekommande och drabbar både kvinnor och män. 

analflikar
Bild som illustrerar analflikar vid en undersökning.

Hur uppkommer analflikar?

Analflikar är helt ofarliga hudflikar kring ändtarmsöppningen. Det är ett vanligt förekommande tillstånd bland både kvinnor och män. De orsakas vanligen av hemorrojder som töjer ut huden kring ändtarmsöppningen. När hemorrojderna sedan tillbakabildas förblir huden uttöjd och bildar hudflikar. Detta är vanligt efter graviditet.

I vissa fall är de associerade med en analfissur (ofarlig smärtande och ibland blödande spricka i analkanalen) eller med Chrons sjukdom. 

Vad kan analflikar ge för symtom?

Analflikar kan ibland ge hygieniska besvär i form av att det är svårt att hålla rent efter avföring. Analklåda beror sällan på förekomst av analflikar. Vissa upplever sina analflikar endast som ett kosmetiskt besvär.

Hur behandlas analflikar?

I vanliga fall behövs ingen behandling då analflikar är ett vanligt förekommande och ofarligt tillstånd. I de fall där de ger ett hygieniskt bekymmer eller då de är kosmetiskt störande kan man behandla dem kirurgiskt.

Operationen utförs i lokalbedövning och analflikarna opereras bort i sin helhet. Såret lämnas öppet utan att sys och läker normalt av sig själv.

Förberedelser innan och efter operation

Före operationen: Tre till fyra dagar innan operationen tar du ett läkemedel som gör avföringen mjuk, t.ex. Inolaxol eller Movicol. Detta för att minska obehag  vid toalettbesök efter ingreppet.

Förberedelser på operationsdagen: På operationsdagen bör du förbereda dig genom att helt tömma tarmen. Det gör du genom att ca 1 – 2 timmar innan operationen ta två Klyx-Lavemang (Receptfritt på Apoteket) liggandes på vänster sida. Om Klyx inte finns går det också bra att använda 2 x 2 Microlax (Receptfritt på Apoteket).

Efter operationen: Fortsätt ta Inolaxol eller Movicol för att hålla avföringen mjuk de närmsta veckorna efter operationen. Smärta och obehag upplevs framförallt de första 1 – 2 veckorna. Läkningstiden är ca 2 – 6 veckor. För att minska obehag och smärta är det viktigt att hålla såren rena. Tvätta rent såren med handdusch efter toalettbesök och torka torrt försiktigt. Vid behov kan du ta Alvedon och / eller Ipren. Det behövs ingen sjukskrivning.

Vad kostar en operation av analflikar?

Priset för operation av en till två små analflikar skiljer sig från om det är fler och större flikar. Vår prislista kan du se här. Varmt välkommen att boka en tid till Karla Care.

analflikar
Bild som illustrerar analflikar vid en undersökning.